3.3.2020 Διαβούλευση με το συνεταιριστικό κίνημα της Χαλκιδικής.
Επιτακτική η ανάγκη θωράκισης των συνεταιρισμών της Χαλκιδικής.
Time & Location
3.3.2020
Γαλάτιστα, Σίθων, Άγιος Παύλος
About the event
Τρεις δυναμικούς συνεταιρισμούς της Χαλκιδικής επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια της διαβούλευσης με το συνεταιριστικό κίνημα, με αντικείμενο τις νομοθετικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά και τα μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Πρόκειται για συνεταιρισμούς που καινοτομούν κι οι οποίοι προσπαθούν να μεταδώσουν ένα εναλλακτικό και βιώσιμο μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Σε ότι αφορά τις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης και οι τρεις αυτοί συνεταιρισμοί υπογραμμίζουν τους μεγάλους κινδύνους από την είσοδο ιδιωτών με 35% στις συνεταιριστικές δομές και ζητούν κίνητρα φορολογικών ελαφρύνσεων για τους συνεταιριστές, ώστε να έχουν λόγο συμμετοχής οι παραγωγοί σε συνεταιριστικά εγχειρήματα.
Η πρώτη επίσκεψη αφορούσε τον Αγροτικό - Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια λειτουργίας ομάδας παραγωγών γάλακτος. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ο κύκλος εργασιών αυξάνει, κι ο χρόνος αποπληρωμής των παραγωγών δεν υπερβαίνει τις 15 ημέρες, την ώρα που στο εμπόριο γάλακτος οι μεταχρονολογίσεις πληρωμών μπορεί να ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Ένας από τους επόμενους στόχους της ομάδας παραγωγών της Γαλάτιστας είναι να παράξει φέτος το πρώτο της τυποποιημένο τυροκομικό προϊόν, με την δική της επωνυμία και να το προωθήσει στην αγορά λιανικής πανελλαδικά. Εντούτοις, όπως τονίστηκε από τα μέλη του συνεταιρισμού, πέρα από τις πιέσεις που δέχονται οι συνεταιρισμοί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του αγροδιατροφικού καρτέλ του γάλακτος, έχουν να αντιμετωπίσουν και σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά τους εργάτες γης που χρειάζονται στην παραγωγή, την φορολογική πίεση του κράτους και μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα και παθογένειες που στερούν από την κτηνοτροφία της Γαλάτιστας σημαντικές επιδοτήσεις.
Ως προς τους εργάτες γης είναι ομόθυμο το αίτημα για εξορθολογισμό του πλαισίου που διέπει την πρόσληψη κι ασφάλιση των αλλοδαπών εργατών, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να λειτουργούν νόμιμα και να καλύπτουν ένα εύλογο κι όχι εξοντωτικό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των επιδοτήσεων, τα μέλη της ομάδας παραγωγών καυτηρίασαν το γεγονός ότι η Χαλκιδική έμεινε εκτός του πλαισίου της εξισωτικής αποζημίωσης μέχρι το 2022, καθώς εσφαλμένα και για γραφειοκρατικούς λόγους δεν θεωρήθηκε ο Νομός δεν αντιμετωπίζει βιοφυσικούς περιορισμούς. Τέλος, σε ότι αφορά την Γαλάτιστα υπάρχει σε εκκρεμότητα και το μεγάλο πρόβλημα των εκτάσεων του “αγροδασοκτήματος” και των “αναδασωτέων” εκτάσεων του Γαλαρινού. Όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποι του συνεταιρισμού, θα πρέπει άμεσα να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια των παραγωγών που καλλιεργούν επί γενεές ολόκληρες τα συγκεκριμένα κτήματα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής, ώστε τα συγκεκριμένα κτήματα να καταστούν εκ νέου επιλέξιμα για τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η δεύτερη επίσκεψη αφορούσε τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό “Σίθων”, μία από τις πιο επιτυχημένες συνεταιριστικές προσπάθειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις, ο “Σίθων”, αποτελεί σήμερα τον πιο δυνατό συνεταιρισμό της Χαλκιδικής σε ότι αφορά το μέλι, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής εμπορίας, έχει δυναμική εξωστρέφειας κι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πλεονέκτημα για ολόκληρη την Χαλκιδική. Όπως υπογράμμισε η διοίκηση του συνεταιρισμού, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εντάξεων των ομάδων παραγωγών στο Μέτρο 9, η οποία καθυστερεί, ώστε να αποδεσμευτούν οι ενισχύσεις που προβλέπονται προς την ομάδα παραγωγών μελιού που έχει συστήσει ο συνεταιρισμός. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβαθύνουν οι έλεγχοι στα θέματα ελληνοποιήσεων και νοθείας μελιού και να ενθαρρυνθούν με φορολογικά κίνητρα οι μελισσοκόμοι, ώστε να παρέχουν την παραγωγή τους στον συνεταιρισμό.
Η τρίτη επίσκεψη αφορούσε στον συνεταιρισμό “ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ” του Αγίου Παύλου, ενός νέου σχετικά συνεταιριστικού εγχειρήματος, το οποίο δομείται σε πολύ υγιή βάση. Ο συνεταιρισμός παράγει επιτραπέζιο σταφύλι, ελιά και βερύκοκα κι αποτελείται από μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι επιχειρούν να προωθήσουν ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Στην προσπάθεια του ο συνεταιρισμός να καινοτομήσει επιζητά θεσμική στήριξη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει υποδομή μεταποίησης των προϊόντων του και να ανεξαρτητοποιηθεί από τα κερδοσκοπικά δίκτυα εμπορίας. Τα μέλη του συνεταιρισμό τόνισαν ότι οι αγροτικές και παραγωγικές υποδομές των παλαιών συνεταιρισμών θα πρέπει να διατεθούν κατά προτεραιότητα στα νέα υγιή συνεταιριστικά σχήματα και να αποτραπεί μία πολιτική συσσώρευσης τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, ζήτησαν ουσιαστικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για να ενταχθούν στην προσπάθεια και νέοι αγρότες. Όπως σημείωσαν, ο συνεταιρισμός στα 9 έτη λειτουργίας του κατάφερε να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ και να προσφέρει σταθερότητα, ασφάλεια κι αλληλεγγύη σε 35 μικρούς παραγωγούς. Επόμενο σχέδιο η δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, η οποία θα αποτελέσει και την βάση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, με ταυτόχρονη προσπάθεια για ένταξη του επιτραπέζιου σταφυλιού του Αγίου Παύλου στις γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ.
Η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε από την πλευρά της ότι αυτές οι συναντήσεις με το συνεταιριστικό κίνημα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, ώστε να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι προσπάθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για όσα ιδιαίτερα ζητήματα αναφέρθηκαν και τέλος υπογράμμισε ότι, μετά από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, θα πρέπει τώρα να περάσουμε στην μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμούς όπως είχε σχεδιαστεί από το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην μείωση του ΕΝΦΙΑ στα παραγωγικά αγροτικά ακίνητα, στην μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και στην δημιουργία ενός νέου πλαισίου προστασίας των τιμών των αγροτικών προϊόντων από πρακτικές καρτέλ.