Οι αγρότες της Χαλκιδικής αγωνιούν για την έγκαιρη κι ασφαλή έλευση εργατών γης για τη συγκομιδή της ελιάς.
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα πέντε συναρμόδια Υπουργεία κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της εξασφάλισης εργατικού δυναμικού για την συγκομιδή της ελιάς στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής και με δεδομένη την καλή παραγωγή, φέτος θα χρειαστούν 10.000 περίπου εργάτες γης για να καλύψουν τις παραγωγικές ανάγκες του Νομού. Εντούτοις, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το πως θα εξασφαλιστούν τα εργατικά αυτά χέρια, με δεδομένη την απαγόρευση εισόδου εργατών γης στη χώρα, λόγω του κορονοϊού και των συνοδών περιοριστικών μέτρων στα χερσαία σύνορα. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, οι αγρότες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει στην περιοχή, ενώ σοβαρό ζήτημα προκύπτει κι από τις υγειονομικές παραμέτρους μετακίνησης ενός τόσο μεγάλου αριθμού εργατών στη Χαλκιδική, με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν αυτό το διάστημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2020
Προς τους κ. Υπουργούς :
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Υγείας
- Εσωτερικών
- Μεταναστευτικής Πολιτικής
- Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα : Αγωνία για την εξεύρεση εργατών γης για τη συγκομιδή της ελιάς στη Χαλκιδική.
Η ελιά αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής, με που ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα και με διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, είτε ως μεταποιημένη πράσινη ελιά, είτε ως λάδι υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Η συγκομιδή της ελιάς Χαλκιδικής κάθε Φθινόπωρο απαιτεί χιλιάδες εργατικά χέρια, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω μετακλήσεων εποχικών εργατών γης, κυρίως από τη Βαλκανική κι ιδιαίτερα από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Φέτος, με τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού να βρίσκονται σε ισχύ, οι καλλιεργητές της ελιάς της Χαλκιδικής είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, σε σχέση με το πως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν εργάτες γης για την παραγωγή τους. Με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα από τα Βαλκάνια δεν βελτιώνονται και λαμβάνοντας υπόψη τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν στα οδικά σύνορα, η μετάκληση χιλιάδων εργατών γης στη Χαλκιδική παραμένει ένας γρίφος και σε ότι αφορά την παραγωγική διαδικασία, αλλά και σε ότι αφορά τα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Επειδή η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Επειδή απαιτούνται χιλιάδες εργάτες γης για να διασφαλίσουν την συγκομιδή κάθε χρόνο.
Επειδή οι χώρες προέλευσης των συγκεκριμένων εργατών είναι χώρες της Βαλκανικής οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται από τον κορονοϊό.
Επειδή δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο ασφαλών μετακλήσεων εργατών γης μέχρι σήμερα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
- Έχουν προχωρήσει σε προετοιμασίες, ώστε να καταστεί εφικτή η μετάκληση εργατών γης στη Χαλκιδική για τη συγκομιδή της ελιάς;
- Υπάρχουν έτοιμα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν;
- Υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα Υπουργεία, ώστε να μπορέσει η συγκομιδή της ελιάς να προχωρήσει με ασφάλεια; Θα φροντίσετε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από εργατικό δυναμικό -Ελλήνων και πολιτών τρίτων χωρών- που διαμένει ήδη στη χώρα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυριακή Μάλαμα
Γεώργιος Ψυχογιός
コメント