top of page

Η κυβέρνηση απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και δρομολογεί την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και δρομολογεί την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου : “Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση”. Ολομέλεια Βουλής. 16.2.2022



Η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο που έχει ως βασικό του αντικείμενο την αφαίρεση όλης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ από το δημόσιο και την εκχώρησή της, μέσα από μία διαδικασία μετοχοποίησης. Τι εισάγει το παρόν νομοσχέδιο; Να το πούμε απλά για να το καταλάβει κι ο κόσμος. Εισάγει μία ρύθμιση με την οποία ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, περνάει σε μία μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ.


Ποιος θα διαχειρίζεται αυτή την εταιρία, με δημόσια ακίνητα τέτοιου τεράστιου ύψους και σημασίας; Το λέει μέσα το νομοσχέδιο. 40 μετακλητοί και 2 δικηγόροι. Με άλλα λόγια 40 golden boys θα αποκτήσουν την ευθύνη της διαχείρισης ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκουν στον ελληνικό λαό και που σήμερα εγγυώνται σε ένα μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.


Αν αυτή η περιουσία αφαιρεθεί από τον ΕΦΚΑ τι θα γίνει; Έχουμε αντίστοιχο παράδειγμα από το παρελθόν; Φυσικά και έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ. Ωφελήθηκε η χώρα από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ; Την απάντηση την δίνει, μεταξύ άλλων η ΔΕΗ. Χάθηκε η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, εκτοξεύτηκε το κόστος ενέργειας.


Υπάρχει, όμως, κι άλλο παράδειγμα, πιο κοντινό ίσως. Τα 14 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στεγάζαν υπηρεσίες και υπουργεία. Το κτήριο του Υπουργείου Παιδείας κι άλλα. Τι είχε γίνει με αυτά τα ακίνητα; Το ΤΑΙΠΕΔ που υποτίθεται ότι τα διαχειρίζονταν, τα πούλησε στο μισό της αξίας τους και μετά το δημόσιο τα ξανανοίκιασε από τον ιδιώτη αγοραστή για 20 χρόνια. Τέτοια μεθοδολογία ακριβώς πάτε να εφαρμόσετε και με τα ακίνητα του ΕΦΚΑ.


Προκύπτει κι ένα ακόμα, όμως ερώτημα. Η αφαίρεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από τον ΕΦΚΑ θέτει θέμα σταθερότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος; Η αφαίρεση στοιχείων ενεργητικού ενός δισεκατομμυρίου από το χαρτοφυλάκιο του φορέα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική του σταθερότητα; Προφανώς και μπορεί, αφού θα του αφαιρεθούν έσοδα και δυνατότητες διαχείρισης και ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει αν τα golden boys κάνουν λάθος επενδυτικές επιλογές.


Κι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου όμως είναι πολύ προβληματικές. Ποια είναι η εικόνα που έχουμε σήμερα; Τα στελέχη του ΕΦΚΑ λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής εξουθένωσης γιατί εδώ και 3 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη στον φορέα κι εσείς τις κάνετε; Λέτε ότι θα προσλάβετε στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για τις θέσεις ευθύνης με μισθό 7000 ευρώ κι ελάχιστο προαπαιτούμενο ένα πτυχίο και την βασική γνώση αγγλικών.


Και ρωτάμε. Γιατί στα στελέχη του ΕΦΚΑ, με διδακτορικά, με επάρκεια γνώσης ξένων γλωσσών, με επιστημονική εξειδίκευση δεν δίνετε αυτά τα λεφτά; Πάλι εναποθέτετε τις ελπίδες σας στο μαγικό χέρι της αγοράς; Τα ίδια κάνατε και με τους ιδιώτες που θα αναλάμβαναν την έκδοση των συντάξεων στον ΕΦΚΑ. Διαπιστεύσατε πάνω από 150 ιδιώτες για αυτή τη δουλειά. Πόσες συντάξεις εξέδωσαν; Κάτω από 30.


Λέτε επίσης ότι επιταχύνετε τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και προμηθειών, γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει χαρτιά και μελάνια. Ακόμα κι ένας ευκολόπιστος θα ρωτούσε, αφού ο στόχος σας είναι να αγοράζει ο ΕΦΚΑ πιο γρήγορα αναλώσιμα, τότε γιατί δεν βάζετε ένα όριο σε αυτές τις προμήθειες και τις αναθέσεις; Για να μπορεί πράγματι η υπηρεσία να λειτουργεί πιο άμεσα, αλλά να μην αφήνουμε παράθυρα για ανεξέλεγκτες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.


Εμείς λέμε ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία, όχι μόνο για του συνταξιούχους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μπορούν να λυθούν με ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του κι όχι με την εξαΰλωση της ακίνητης περιουσίας του. Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία, εντός του φορέα, για την διαχείριση της περιουσίας του. Γιατί την προσπερνάτε. Δεν έκανε καλά την δουλειά της; Δημοσιοποιήστε τα στοιχεία για να δούμε πόσα έσοδα έχει η κοινωνική ασφάλιση από αυτά τα ακίνητα. Γιατί τα δίνεται σε μία εταιρία εκτός του συστήματος ελέγχου του δημοσίου;


Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη που, επαναλαμβάνουμε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευσταθεί του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Προφανώς και πιστεύουμε ότι η περιουσία του δημοσίου πρέπει να αξιοποιείται και σαφώς δεν θέλει κανένας τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού να ρημάζουν.


Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει μέσα από την εκχώρηση ενός τέτοιου κρίσιμου χαρτοφυλακίου σε μία μετοχοποιημένη ανώνυμη εταιρία. Κι αν ισχυριστείτε ότι σήμερα ο μοναδικός μέτοχος αυτής της εταιρίας είναι ο ΕΦΚΑ, αύριο κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα βάλετε κι άλλον μέτοχο νέα, ίσως κάποιον ιδιώτη, ίσως κάποια τράπεζα, ίσως κάποιο fund. Το έχετε κάνει στο παρελθόν και με άλλα δημόσια ακίνητα και πολύ φοβόμαστε ότι σε αυτή την κατεύθυνση πηγαίνετε και τώρα.

Comments


bottom of page