top of page

H κυβέρνηση καταδικάζει τα δυσπρόσιτα σχολεία σε μόνιμα εκπαιδευτικά κενά.

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Βουλή των Ελλήνων. 30.10.2019





Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η καθημερινότητα της διαχείρισης των εκπαιδευτικών προβλημάτων αυτές τις 100, επίσης, μέρες δεν είναι λαμπρή. Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας των υπουργών και με δεδομένο ότι έχουν επιλέξει να μην απαντούν στο κοινοβουλευτικό έλεγχο, να τους ενημερώσω ότι δύο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χαλκιδικής παραμένουν τουλάχιστον 30 εκπαιδευτικά κενά. Το Λύκειο της Συκιάς στη Σιθωνία λειτουργεί μέχρι σήμερα μόνο με τέσσερις εκπαιδευτικούς, χωρίς να έχουν καλυφθεί οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Την επιστολή που σας έχει στείλει το σχολείο δυστυχώς δεν την μελετήσατε, ούτε βέβαια απαντήσατε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που σας έχει ασκηθεί επί του θέματος. Στο Λύκειο της Συκιάς χάνονται κάθε εβδομάδα 38 ώρες φιλολογικών μαθημάτων, 19 ώρες μαθηματικών και 11 ώρες οικονομίας. Αντίστοιχα και στο Λύκειο του Αγίου Νικολάου της Σιθωνίας κάθε εβδομάδα χάνονται 48 ώρες μαθηματικών, 8 ώρες φυσικής και 4 ώρες γραμμικού σχεδίου. Και διερωτάται κανείς πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά; Αντίστοιχα προβλήματα παραμένουν και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης της Χαλκιδικής, όπου το βαρύ διοικητικό έργο, το επωμίζονται ελάχιστα στελέχη της εκπαίδευσης.


Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το γιατί τελικά, ενώ τα εκπαιδευτικά κενά κραυγάζουν, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να παγώσει τις διαδικασίες μόνιμων διορισμών, μέσω ΑΣΕΠ, 10.500 εκπαιδευτικών; Με την πράξη αυτή καταδικάζει τα σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών σε μόνιμα εκπαιδευτικά κενά. Αντίθετα, θα έπρεπε μαζί με τις προσλήψεις να προχωρήσει και σε ένα πλαίσιο αναμόρφωσης του συστήματος μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, ώστε αυτά τα μόρια να οδηγούν κάπου, να έχουν ένα αντίκρισμα. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής τα μόρια αυτά δεν επαρκούν ως κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, ούτε για τους μόνιμους, ούτε για τους αναπληρωτές. Για τους αναπληρωτές χρειάζεται επίσης μέριμνα για τη στέγαση και την μετακίνησή τους, αλλιώς ποτέ δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά, μέχρι εσείς να αποφασίσετε να κάνετε μόνιμους διορισμούς.


Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω κι ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Η σχολική στέγη είναι ένας τομέας που έχουμε μείνει πολύ πίσω. Απαιτείται ένα διευρυμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της σχολικής στέγης και στα σχολεία της γενικής εκπαίδευσης και στα σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα δεν μας τιμά. Σε αυτό το πεδίο, τουλάχιστον, θα πρέπει το υπουργείο παιδείας να καταρτίσει ένα μακρόπνοο σχέδιο γιατί σε διαφορετική περίπτωση σε μερικά χρόνια τα σχολεία μας θα είναι ακατάλληλα για διδασκαλία. Σας ευχαριστώ.



Comentarios


bottom of page