top of page

Να στηριχτεί το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να στηριχτεί το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική.


Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου : “Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης”. Ολομέλεια Βουλής. 2.3.2023




Τα βασικά σημεία της ομιλίας :


  • Επειδή ο ρόλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να αναπτύσσει και να εμβαθύνει βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες πολλές φορές συγκρούονται με μεγάλα αγρο-βιομηχανικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αυτή προσπάθησε να τον απαξιώσει και σήμερα επιδιώκει να του επιβάλλει μία επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη λογική λειτουργίας.


  • Με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγει την κερκόπορτα στα μεγάλα λόμπυ της αγρο-βιομηχανίας, για να υπαγορεύουν τι έρευνα θα κάνει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ


  • Επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών ελεγκτών για την επιτέλεση του ελεγκτικού έργου του οργανισμού, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια τρύπα στους ελέγχους, με δεδομένο ότι ο ελεγχόμενος, μέσα από θυγατρικά σχήματα μπορεί να γίνει ελεγκτής του εαυτού του.


  • Πρέπει να στηριχτούν με όλα τα μέσα τα ερευνητικά Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία κάνουν έρευνα αιχμής κρίσιμη για την βιωσιμότητα της Υπαίθρου.


  • Να στηριχτεί το Μελισσοκομικό Ινστιτούτου το ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στον Άγιο Μαμά, η προσφορά του σε κρίσιμα ζητήματα για την αειφορία είναι κομβική.


  • Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοσίου ΙΕΚ Μελισσοκομίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική, σε μια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλη μελισσοκομική παράδοση.


  • Θα ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για το άρθρο 46, το οποίο επιτρέπει την σαλαμοποίηση γεωργικών εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την εκχώρησή τους σε επενδυτικά συμφέροντα. Ενδέχεται, με το άρθρο αυτό, το Υπουργείο να επανέλθει σε μία απαράδεκτη στόχευση για δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο αγρόκτημα του Αγίου Μάμα της Χαλκιδικής


  • Ο Δήμος Νέας Προποντίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό μνημείο του Μετοχικού Συγκροτήματος της Νέας Τρίγλιας. Το μνημείο έχει περιέλθει σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μεταβιβάζει την χρήση της γης, για να προχωρήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες.


Το πλήρες κείμενο τη ομιλίας :


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αν υπάρχει σήμερα ένας δημόσιος φορέας, θεματοφύλακας της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου, αυτός είναι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ έχει έναν τριπλό ρόλο, ο οποίος είναι κομβικός για το αύριο της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Να ελέγχει, να εμβαθύνει στην έρευνα των επιστημών της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και να καταρτίζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους στις καλλιεργητικές και διαχειριστικές τους πρακτικές.


Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, όμως, παρόλο που έχει αυτή την κρίσιμη θέση στην αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής δεν αντιμετωπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου. Ακριβώς επειδή ο ρόλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να αναπτύσσει και να εμβαθύνει βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες πολλές φορές συγκρούονται με μεγάλα αγρο-βιομηχανικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αυτή προσπάθησε να τον απαξιώσει και σήμερα επιδιώκει να του επιβάλλει μία επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη λογική λειτουργίας.


Συγκεκριμένα, με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγει την κερκόπορτα στα μεγάλα λόμπυ της αγρο-βιομηχανίας, για να υπαγορεύουν τι έρευνα θα κάνει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα την κατευθύνει και σε ποιους τομείς θα εστιάσει. Μέσα από μια επιτροπή πλήρως ελεγχόμενη από τον εκάστοτε Υπουργό και με ελάχιστη συμμετοχή σε αυτή των ερευνητών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.


Στον άλλο κρίσιμο τομέα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, αυτό των ελέγχων, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώνει την καταστροφική της οπτική για τον φορέα. Επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών ελεγκτών για την επιτέλεση του ελεγκτικού έργου του οργανισμού, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια τρύπα στους ελέγχους, με δεδομένο ότι ο ελεγχόμενος, μέσα από θυγατρικά σχήματα μπορεί να γίνει ελεγκτής του εαυτού του. Ολέθρια αυτή η διάταξη για κρίσιμα προϊόντα, όπως η φέτα, η το μέλι. Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές διατάξεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολέθριο υπόβαθρο για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.


Μεγάλες βιομηχανίες, που είναι ήδη εδώ, θα μπορούν να επιβάλλουν τις κατευθύνσεις και τα συμπεράσματα των ερευνών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και μετά να έρχονται οι θυγατρικές τους εταιρίες, μέσα από ιδιώτες ελεγκτές, να πιστοποιούν ως ασφαλή μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία όμως έχουν υποστεί καλλιεργητικές πρακτικές επικίνδυνες για το περιβάλλον ή και για την υγεία.


Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Στην Χαλκιδική λειτουργεί το Μελισσοκομικό Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκεί οι επιστήμονες ερευνούν τις επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στην επικονίαση των μελισσών. Αν αύριο ισχύσει το νομοσχέδιο σας, μπορεί μια πολυεθνική εταιρία που εμπορεύεται ένα φυτοφάρμακο, να επιβάλλει φραγμούς σε αυτή την έρευνα και στη συνέχεια οι ιδιώτες ελεγκτές να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα ίχνη αυτού του φυτοφάρμακου στο μέλι ή ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο δεν απειλεί τους αγρότες που το μεταχειρίζονται. Έχουν συμβεί αυτά στις χώρες που έχουν καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της έρευνας και των ελέγχων στην αγροτική παραγωγή.


Για να μην μιλήσουμε για την νοθεία στο γάλα και στη φέτα. Εκεί έχετε αφήσει τα συμφέροντα αχαλίνωτα, αφήνετε έρμαιο τον κτηνοτρόφο κι έρχεστε τώρα να θεσμοθετήσετε την κατάργηση κάθε ελέγχου και συνολικά του πλαισίου για την διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται από γάλα, μέσα από μια αδιαφανή επιτροπή του άρθρου 19. Εμείς σας λέμε ότι η έρευνα, ο έλεγχος κι η πρότυπη κατάρτιση στον πρωτογενή τομέα πρέπει να είναι δημόσια, μέσα από έναν ισχυρό ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρέπει να στελεχωθεί ο φορέας, δεν πρέπει να παραδοθεί το έργο του σε ιδιώτες και πρέπει να στηριχτούν τα ερευνητικά του ινστιτούτα με κάθε τρόπο.


Επαναλαμβάνουμε, με αυτή την ευκαιρία, την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοσίου ΙΕΚ Μελισσοκομίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική, σε μια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλη μελισσοκομική παράδοση. Η δημιουργία μιας τέτοιας δομής μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για την μελισσοκομία, στο σύνολο της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των μελισσοκόμων μας.


Κλείνοντας, θα ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για το άρθρο 46, το οποίο επιτρέπει την σαλαμοποίηση γεωργικών εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την εκχώρησή τους σε επενδυτικά συμφέροντα. Ενδέχεται, με το άρθρο αυτό, το Υπουργείο να επανέλθει σε μία απαράδεκτη στόχευση για δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο αγρόκτημα του Αγίου Μάμα της Χαλκιδικής, σε μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής αξίας, κρίσιμης για την γεωργία, την μελισσοκομία και την περιβαλλοντική αειφορία της περιοχής. Να προσέξουμε πολύ αυτό το άρθρο, γιατί ενδέχεται να επαναφέρει εν κρυπτώ τους σχεδιασμούς που ανασχέσαμε με τις συλλογικές αντιδράσεις μας πριν από λίγο διάστημα.


Κι επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά το Υπουργείο σας και μου κοινοποιήθηκε πριν από λίγα λεπτά από το γραφείο του Δημάρχου της Νέας Προποντίδας της Χαλκιδικής. Ο Δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό μνημείο του Μετοχικού Συγκροτήματος της Νέας Τρίγλιας. Το μνημείο έχει περιέλθει σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μεταβιβάζει την χρήση της γης, για να προχωρήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες. Σας καλούμε, λοιπόν, τώρα από το Βήμα της Βουλής να προχωρήσετε άμεσα στην ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Νέας Προποντίδας για να σωθεί το μνημείο. Θα επανέλθουμε και με κοινοβουλευτικό έλεγχο στο θέμα.


Σας ευχαριστώ

Comments


bottom of page