Σε δέσμη κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προχώρησε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια της επίσκεψής της στην Βορειοανατολική Χαλκιδική, μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, οι οποίες απευθύνονται σε τέσσερα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών κι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και καλύπτουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της πολιτείας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.
Με την πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση καλούνται οι κρατικοί φορείς να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές που υπέστησαν πολίτες, επαγγελματίες κι αγρότες και να επισπευστούν οι διαδικασίες απόδοσης των αποζημιώσεων σε όλους. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ αργά αντανακλαστικά στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως φάνηκε και με τους πληγέντες της θεομηνίας της 10ης Ιουλίου, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Επίσης, καλεί την πολιτεία και την αρμόδια περιφερειακή αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε άμεση χάραξη μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Στη δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβασή της η Κυριακή Μάλαμα θέτει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και του ελέγχου των υδάτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, με δεδομένο ότι στην περιοχή εξελίσσεται, δυνητικά πολύ ρυπογόνα, εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού. Η προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος επιτάσσει την άμεση διενέργεια ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του αρμοδίου υπουργείου, καθώς ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος που ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί ρυπογόνες και τοξικές ουσίες από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός.
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Προς τους κ. Υπουργούς :
- Εσωτερικών
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα : Ανάγκη άμεσης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Τις προηγούμενες ημέρες η Βορειοανατολική Χαλκιδική βίωσε ένα πρωτόγνωρο κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων, το οποίο διήρκεσε αρκετές ημέρες. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα άφησαν πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, σε καλλιέργειες και σε υποδομές. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, δρόμοι κατέρρευσαν, ρέματα και καλλιέργειες πλημμύρισαν. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αποδείχθηκε ανεπαρκής και η εσπευσμένη διευθέτηση χειμάρων και ρεμάτων δεν μπόρεσε να αποτρέψει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής, οι επαγγελματίες κι οι αγρότες μετρούν τις πληγές τους. Το ανελαστικό πλαίσιο για την απόδοση αποζημιώσεων αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν, καθώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως κατέδειξε και η προηγούμενη καταστροφή του Ιουλίου στη Χαλκιδική, καθυστερούν πολύ να γίνουν πράξη.
Οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σε πολλές περιοχές, βρίσκονται χωρίς πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια, ενώ αρκετές οικίες δεν είναι πλέον κατοικήσιμες. Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την μόνιμη χάραξη αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα προστατεύσουν από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, με δεδομένο ότι η διαχείριση των υδάτων στην περιοχή, αλλά και η σχεδίαση των υποδομών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αυξανόμενη ένταση των ακραίων καιρικών καταστάσεων στο μέλλον.
Αντίστοιχα, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής ανησυχεί για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην πρωτογενή οικονομία, καθώς το σύστημα αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ είναι εξαιρετικά αργό και δεν προσφέρει άμεσες λύσεις ρευστότητας στους παραγωγούς που δοκιμάζονται.
Επειδή πολλές οικίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Επειδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστια έξοδα και προβλήματα ρευστότητας.
Επειδή το ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Επειδή είναι επιτακτική η οριστική χάραξη αντιπλυμμηρικών έργων στην Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :
Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις καταγραφές ζημιών σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες και να αποδώσουν ταχύτατα τις αποζημιώσεις στους πληγέντες;Υπάρχει σχέδιο προσαρμογής της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής στα ακραία καιρικά φαινόμενα;Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών κι αγροτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα;Θα προωθήσουν ένα γρήγορο πλάνο αποκατάστασης και βελτίωσης του οδικού δικτύου της περιοχής;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυριακή Μάλαμα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα : Ανάγκη άμεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και λήψης δειγμάτων νερού και φερτών υλικών από τις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Στρατωνίου – Μαντέμ Λάκκου Χαλκιδικής, για την αξιολόγηση κι αντιμετώπιση πιθανής ρύπανσης από τις δραστηριότητες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.
Τις προηγούμενες ημέρες η Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής βρέθηκε στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων. Εκτός από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο δομημένο περιβάλλον της περιοχής από την υπερχείλιση χειμάρρων, είναι διάχυτος ο κίνδυνος τα ορμητικά όμβρια ύδατα να παρέσυραν τοξικά κι επικίνδυνα υλικά κι απόβλητα στο έδαφος, στο νερό, στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα.
Οι ρυπογόνες απορροές πρέπει να ελεγχθούν για την τοξικότητα τους καθώς στην περιοχή της δραστηριότητας υπάρχουν χώροι όπως, οι χώροι παλαιών σωρών αρσενοπυρίτη, ο παλαιός χώρος απόθεσης στείρων της πλατείας Φιρέ, η περιοχή της λεκάνης του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων -από όπου έγινε απομάκρυνση των τελμάτων αλλά όχι εξυγίανση εδάφους-, ο υφιστάμενος χώρος απόθεσης τέλματος εμπλουτισμού (περιοχή Ελιάς) κλπ. Πολλές από αυτές τις παλαιές αποθέσεις αφορούν τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα.
Με την ιδιαίτερα μεγάλη κατακρήμνιση νερού αυξήθηκε η παροχή των υδάτων μεταλλείων από την αποστράγγιση των στοών εξόρυξης με ορυκτά μεγάλης περιεκτικότητας σε Αρσενικό (As), καθώς επίσης κι οι απορροές από την μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του εργοστασίου, με αποδέκτη το ρέμα του Μαυρολακκα, που και αυτό όπως και το άλλο ρέμα Μπασδέκη, που γειτνιάζει επίσης με τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, καταλήγουν στην παράκτια περιοχή του οικισμού. Η ποιότητα του νερού που κατέληξε στην θάλασσα της Ολυμπιάδας δεν έχει ελεγχθεί, παρότι στο παρελθόν η περιοχή έχει πληγεί εντονότατα από την όξινη απορροή σε αντίστοιχης έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει διευθετήσει αποθέσεις στείρων τοξικών υλικών και τελμάτων, σε εγγύτητα από το χωριό. Στην εταιρεία έχουν επιβληθεί δυο φορές πρόστιμα για το υποέργο της Ολυμπιάδας, το 2016 και 2018, για περιβαλλοντικές παραβάσεις των ετών 2013 έως 2017, γιατί η εταιρεία διέθετε επεξεργασμένα υγρά απόβλητα στους αποδεκτές, από εκροές νερών μεταλλείου και υγρών αποβλήτων του εργοστάσιου, με υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις μετάλλων σιδήρου(Fe), Μαγγανίου(Mn), Αρσενικού(As), Ψευδαργύρου(Zn), Καδμίου(Cd) κ.α., καθώς και όξινες απορροές με υψηλές συγκεντρώσεις αντίστοιχων μετάλλων, όπως και για ελλιπή στοιχεία επικινδυνότητας αποβλήτων, μη σύννομη διαχείριση τους, ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών κλπ.
Επειδή η προφύλαξη της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως το έργο της Πολιτείας, ιδιαίτερα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επειδή η Ολυμπιάδα έχει βιώσει έντονα τη ρύπανση από τις εξορύξεις χρυσού.
Επειδή υπάρχουν διαπιστωμένες περιβαλλοντικές παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός από ελέγχους και επιθεωρήσεις, ειδικά στα νερά.
Επειδή η Ελληνικός Χρυσός, αλλά και όλες οι δραστηριότητες στην χώρα μας οφείλουν να δέχονται και να διευκολύνουν τον περιβαλλοντικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Επειδή και στα αλλά δυο υποέργα της εταιρείας «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., στις περιοχές Σκουριών και Στρατωνίου – Μαντέμ Λάκκου έχουμε παρόμοια προβλήματα .
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεται να αποστείλει άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή της Ολυμπιάδας για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην δραστηριότητα, να ληφθούν δείγματα από το νερό των ρεμάτων, των υδρογεωτρήσεων, από τα παράκτια ύδατα, καθώς και από τα φερτά υλικά κατά μήκος της κοίτης των χειμάρρων Μαυρόλακκα και Μπασδέκη, διότι υπάρχει πιθανότητα για μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων και των φερτών υλικών;
Θα στείλει επιθεωρητές περιβάλλοντος για αντίστοιχους ελέγχους και δειγματοληψιών στις εγκαταστάσεις των Σκουριών και Στρατωνίου – Μαντέμ Λάκκου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Βασιλικός Βασίλειος
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκουφά Ελισάβετ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Comments