Εδώ και πέντε μήνες οι οικογένειες των τεσσάρων ναυτικών που έχουν εγκαταληφθεί στο Τζιμπουτί, μετά από την χρεοκοπία εξωχώριας εταιρίας του εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου, βιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους, των οποίων η ζωή και η υγεία κινδυνεύει, μετά από την παραμονή τους για τόσο μεγάλο διάστημα σε συνθήκες απάνθρωπες και προβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα μέσα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα (κατάθεση γραπτής ερώτησης στις 12 Δεκεμβρίου 2019, υποβολή επίκαιρης ερώτησης προς τον ΥΠΕΞ και συζήτηση της στις 13 Ιανουαρίου 2020 και υποβολή επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συζήτηση της στις 3 Φεβρουαρίου 2020), κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθεί και να δράσει άμεσα ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με δεδομένο ότι η ζωή των τεσσάρων ναυτικών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Απαιτείται όμως, η ανάληψη δράσης κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κι από το ανώτατο επιτελείο του, ώστε να σταματήσει η υπουργική απραξία και να επιστρέψουν άμεσα οι ναυτικοί στις οικογένειες τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2020
Προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη.
Θέμα : Τα συναρμόδια Υπουργεία απεκδύονται των ευθυνών τους και τέσσερις Έλληνες ναυτικοί παραμένουν εγκαταλελειμμένοι για μήνες στα ανοικτά του Τζιμπουτί.
Εδώ και πέντε μήνες, τέσσερις Έλληνες ναυτικοί παραμένουν εγκαταλελειμμένοι σε δύο εμπορικά πλοία, τα οποία είναι αγκυροβολημένα στα ανοικτά των χωρικών υδάτων του Τζιμπουτί. Τα πλοία αυτά ανήκαν σε εξωχώρια εταιρία με την επωνυμία Probulk Shipping, με έδρα τη Λιβερία, συμφερώντων του Έλληνα εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου. Η εταιρία αυτή χρεοκόπησε κι ο εφοπλιστής για να αποφύγει το οικονομικό χρέος του προς το κράτος του Τζιμπουτί παράτησε τα πλοία στα ανοικτά, με το πλήρωμα επάνω σε αυτά. Πολλές χώρες κινήθηκαν αποτελεσματικά και απεγκλώβησαν τους ναυτικούς τους, οι οποίοι κι επαναπατρίστηκαν άμεσα. Αντίστοιχα έπραξαν και τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εξωτερικών, μόνο όμως για τον έναν από τους αρχικά πέντε Έλληνες ναυτικούς. Οι υπόλοιποι τέσσερις παραμένουν σε ομηρία
Έχοντας εξαντλήσει όλα τα μέσα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα (κατάθεση γραπτής ερώτησης στις 12 Δεκεμβρίου 2019, υποβολή επίκαιρης ερώτησης προς τον ΥΠΕΞ και συζήτηση της στις 13 Ιανουαρίου 2020 και υποβολή επίκαιρης ερώτησης προς τον ΥΠουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συζήτηση της στις 3 Φεβρουαρίου 2020), κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθεί και να δράσει άμεσα ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με δεδομένο ότι η ζωή των τεσσάρων ναυτικών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, όπως παραδέχτηκε από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Ναυτιλίας, ο εφοπλιστής Τσάκος Αλέξανδρος έχει εγκαταλείψει το πλήρωμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην με Αριθ. Πρωτ.: 1500.1/92833/2019/163 απάντηση του εν λόγω Υπουργού, “ναυτικός θεωρείται ότι έχει εγκαταλειφθεί όταν, κατά παράβαση των απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 ή των όρων της σύμβασης εργασίας των ναυτικών, ο πλοιοκτήτης: (α) αποτυγχάνει να καλύψει το κόστος της παλιννόστησης του ναυτικού, ή (β) έχει αφήσει τον ναυτικό χωρίς τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και υποστήριξης, ή (γ) άλλως έχει μονομερώς διακόψει τους δεσμούς του με τον ναυτικό, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του να πληρώσει τους συμβατικούς μισθούς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (02) μηνών”.
Στο μεταξύ και παρά τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών ότι “σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς φέρεται να είναι κατά τον τρέχοντα χρόνο σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης μελών πληρώματος των εν λόγω πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων υπηκόων” (Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική στις 31 Δεκεμβρίου 2020) κι ότι “το ΥΠΕΞ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα, χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στη χώρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ναυτικών μας στην Ελλάδα” (Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών στις 7 Ιανουαρίου 2020), η ζωή των ναυτικών επιδεινώνεται καθώς δύο από αυτούς νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομείο, ενώ το Κράτος του Τζιμπουτί τους έχει κατασχέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους συμπεριφέρεται σαν καταζητούμενους, επειδή πολύ απλά ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Τσάκος χρωστάει ένα μεγάλο ποσό στο εν λόγω Κράτος.
Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο από το γεγονός ότι τα αρμόδια Υπουργεία που προαναφέρθηκαν δεν ασχολούνται καθόλου με τις ευθύνες του εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου, ο οποίος παρόλο που έχει χρεωκοπήσει την συγκεκριμένη offshore φαίνεται να διαθέτει ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η ασφαλιστική εταιρία, P&I Club, η οποία σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις θα έπρεπε να βρει άμεσα πλήρωμα αντικατάστασης, μέχρι σήμερα αρκείται στο να παρέχει το ελάχιστο της τροφής στους ναυτικούς, οι οποίοι επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και διαβιούν σε αυτό το περιβάλλον, χάρη στις ανθρωπιστικές ευιασθησίες και τις προσπάθειες της επίτιμης προξένου της Ελλάδας στο Τζιμπουτί.
Επειδή είναι απαράδεκτο οι κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης να αδιαφορούν για τέσσερις Έλληνες πολίτες, που πέσανε θύματα της κερδοσκοπίας του επιθετικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Επειδή πρέπει άμεσα να λήξει ο άτυπη αυτή ομηρία τους.
Επειδή πρέπει ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Τσάκος να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως κι η ασφαλιστική εταιρία που κωλυσιεργεί.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Επικρατείας:
Είναι σε γνώση του ιδίου και του Πρωθυπουργού το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Προτίθεται να ασκήσει τα καθήκοντα συντονισμού της κυβέρνησης που κατέχει, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός στο συγκεκριμένο θέμα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Kommentare